Information om värmeprojektet

Värmeprojektet som pågått under 2024 har nu avslutats, slutbesiktning verkställd och godkänd. Projektet har löpt på väl, trots att vissa förseningar uppstått till följd av att antalet ventiler varit betydligt större än förväntat.

Vid driftsättningen har systemet fyllts med nytt vatten. Därmed kan radiatorerna behöva luftas, i synnerhet för lägenheter högt upp i huset.

Vid injusteringen har radiatorernas ventiler ställts in med beräknade förinställningsvärden, baserade på det aktuella rummets yta, lägenhetens läge i huset och avstånd från undercentral. Värt att notera är att vissa radiatorer är varmare än andra. En större radiator ger till exempel samma effekt som en mindre, även om den större är svalare. En rätt inställd radiator ska vara varmare upptill än den är nertill.

Om du upplever att det är svalt i lägenheten, börja då med att mäta inomhustemperaturen. Mätning sker i mitten av rummet, minst en halvmeter från golv. Mäter du där upp temperaturer svalare än 20 grader – kontakta Spetsudden för felanmälan. Notera också att systemet har en viss tröghet, därför kan det vara svalare under vissa perioder, t.ex. tidig morgon.

I början av säsongen är det vanligt att värmen pendlar ett par grader över dygnets timmar. Det beror på att stommen ännu inte hunnit värmas upp, vilket gör systemet känsligt för kraftigt varierande utetemperaturer. Framåt slutet av november brukar stommen ha blivit tillräckligt varm för att få en jämn inomhustemperatur.

En bit in i vintern och under hela garantitiden kommer entreprenören följa upp den nya värmefördelningen med nya mätningar och efterjusteringar vid behov.